
Zo blijf je bij de tijd
We kunnen ons soms zo druk maken over dingen die wellicht in de toekomst gaan spelen. En wat ook heel goed mogelijk in werkelijkheid kan gebeuren. Maar of dat ook echt zo zal zijn en op de manier zoals het zich in ons hoofd afspeelt is natuurlijk nog maar de vraag. Toch leveren juist die gedachten ons ontzettend veel stress op.
En bleef het maar bij wat spanning. Soms kunnen we ons zo goed een voorstelling maken van hoe die toekomstige ‘ramp’ ons gaat treffen dat we het letterlijk aan den lijve gaan ervaren: zweten, hartkloppingen, onrust. Alsof we er middenin zitten. Nou, daar kun je behoorlijk ziek van zijn.
Gisteren nog, hoorde ik een klant vertellen dat hij zich behoorlijk druk maakt over een beurs die hij organiseert. Hij ziet allerlei beren en kuilen op de weg en voelt zich met de dag slechter. Hij heeft er slapeloze nachten van, hij voelt zich onrustig, opgejaagd en kan het maar niet van zich af zetten. Terwijl niemand kan voorspellen of al die scenario’s die hij in zijn hoofd haalt zich ook echt allemaal zullen gaan afspelen. Maar alleen bij de gedachte al krijgt hij het Spaans benauwd.
Het is duidelijk dat dit ‘scenario-denken’ ten koste gaat van zijn nachtrust, van de rust en harmonie in huis en van zijn gezondheid in zijn algemeenheid.
De mens is het enige wezen dat in staat is om in dit soort scenario’s te denken en daarmee vooruitlopend op wat er daadwerkelijk gebeurt enorme stress te ervaren alsof we het op het moment zelf beleven.
De oplossing ligt dan ook voor de hand: denk niet aan wat er mogelijk kan gebeuren, maar blijf in het hier en nu. En stel jezelf de vraag: “Heb ik nu, op dit moment, hier en nu, een probleem?” Meestal is het antwoord daarop “Nee”. Wat maak je je dan druk? Bewaar die energie voor als het echt nodig is en je een probleem op te lossen hebt. Want waarom zou je je slecht voelen over iets dat helemaal niet aan de hand is? Dat zich alleen in jouw hoofd afspeelt? Dat misschien ook nooit zal gebeuren?
Jazeker, scenario-denken kan ook positief voor je uitpakken, doordat je voorbereid bent op wat er mogelijk gaat komen en je vantevoren al hebt bedacht hoe je in een bepaalde situatie zou kunnen handelen. In die gevallen is het een mooie vorm om goed beslagen ten ijs te komen in situaties waar je nog onbekend mee bent. Of om, op het moment dat het echt nodig is, snel de juiste keuze te kunnen maken.
Toch zal vaak blijken dat de werkelijkheid zich anders gedraagt dan jij je in je fantasie kunt voorstellen. In realiteit lopen de dingen toch anders dan in de scenario’s die je in je hoofd had gehaald. Dus wat is dan de waarde van al die spanning die je vantevoren opbouwt?
Kortom: voorkom dat je kostbare energie verspilt, blijf in het moment, maak je desnoods druk over iets dat daadwerkelijk gebeurt en wat je raakt, maar stop met stressen over gebeurtenissen die zich waarschijnlijk nooit zullen voordoen.