Over Betty

Als kind leerde ik al snel dat er iets ontbrak in ons gezin. Of liever: iemand. Een eerder broertje dat op jonge leeftijd was verongelukt, nog voor mijn geboorte. Door dat grote verdriet waren mijn ouders – en met name mijn vader – minder emotioneel beschikbaar. Zo ontwikkelde ik mij in de rol van de stoere en sterke, zelfstandige Betty. Ik had geen anderen nodig, maar anderen konden wel op mij bouwen. Dat kon ik aan. Die houding heeft me onnoemelijk veel kracht gekost, ik pleegde roofbouw op mezelf. Fysiek en mentaal. Tot ik volledig zicht kreeg op het valse zelf dat ik in al die jaren had ontwikkeld. Mijn zelfbeeld was totaal verwrongen. Nu weet ik wie ik echt ben: de jongste dochter van mijn ouders, een vrouw. En ik hoef niet meer de sterkste te zijn en de last van anderen te dragen. Ik kan hulp vragen wanneer ik die nodig heb, ik kan ondersteuning van anderen aanvaarden. Ik hoef niet meer voorop te lopen, in de groep of achteraan is het ook goed toeven. Anderen komen me wel ophalen. En dat is oké.

Over Betty

Je zou kunnen zeggen dat ik als gevolg van deze levensloop van persoonlijke ontwikkeling mijn levensproject heb gemaakt. Vanaf mijn eerste stappen naar de kleuterschool is het een doorlopend pad geweest. De ene opleiding had ik nog niet afgerond of de andere training stond alweer gepland. Altijd was er wel weer iets nieuws te exploreren of te ontwikkelen. Wat mij steeds weer een stapje verder bracht in het ontdekken wie ik ben en wat ik daarmee wil.

Daardoor ben ik heel breed opgeleid. Van taal en literatuur tot personeel, arbeid en organisatieadvies, van oosters boeddhisme tot trainingsleer en medische kennis (anatomie, fysiologie en pathologie). Dat geeft mij een brede kijk op de wereld en alles wat zich daarop afspeelt.

Na bijna 20 jaar als HR- en organisatieadviseur te hebben gewerkt binnen de gemeentelijke overheid zette ik de stap naar coaching. Want de interesse in ontplooiing bleef niet beperkt tot mijzelf, maar ik stelde me ook al vroeg de vraag wat andere mensen beweegt. Wat maakt dat ze doen wat ze doen en zeggen wat ze zeggen. En wat ligt er verscholen in de mens dat tot ontwikkeling mag komen. Die nieuwsgierigheid bepaalt mijn gerichtheid in het leven.

Ook als reiziger ben ik altijd nieuwsgierig naar het onbekende. Naar nieuwe streken en landen, andere culturen en gebruiken, onbekende geuren en smaken. Zo hebben mijn fietsreizen naar o.a. Oost-Azië een grote indruk op mij gemaakt. Ik herkende daar de rust en verbondenheid met de natuur die ik had ervaren in mijn jeugd, maar dan in een heel andere setting. En vanuit een andere levensbeschouwing. Ik werd gegrepen door de serene sfeer van het boeddhisme en verdiepte me in mindfulness. Levensveranderend kan ik je zeggen.

Als coach begeleid ik je graag in jouw zoektocht naar nieuwe antwoorden, naar verdere ontwikkeling en groei.

Kwaliteit

Ik vind het erg belangrijk dat ik mijn kennis en vaardigheid goed op peil houd. Dat betekent dat ik regelmatig workshops, cursussen en opleidingen volg om bij te blijven en mezelf te blijven ontwikkelen.

Daarnaast heb ik mezelf langs de meetlat gelegd van de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO), de beroepsvereniging waar ik lid van ben, waardoor ik nu een gecertificeerd NOBCO/EMCC Senior-Practitioner Coach ben. Dat houdt in dat mijn praktijk, mijn werkwijze en procedures nauwkeurig onder de loep zijn genomen en door een commissie goed zijn beoordeeld. Ook werk ik volgens de Internationale Ethische Gedragscode van de NOBCO.