
Waarom wandelend praten zo lekker is
Net bij je huisarts vandaan waar je hebt verteld met welke klachten je de laatste tijd te kampen hebt, zie je jezelf staan met een verwijsbriefje in de hand. “Een psycholoog? Ik ben toch niet gek? En dan zeker in zo’n kamertje, zittend tegenover iemand die me voortdurend van top tot teen in de gaten zit te houden, mijn hele verhaal afsteken? Kan dat niet op een andere manier? Ik wil niet zitten, ik wil wat doen om me weer beter te gaan voelen!”
Veel mensen zouden weleens met iemand willen praten over de zaken waar ze last van hebben, maar houden er niet van om dat in zo’n formele setting als bij een psycholoog of therapeut te doen. Vooral ook omdat je probleem dan meteen zo ‘officieel’ is. En hoe moet je dat dan weer uitleggen aan je vrienden? Daarnaast voelt het wel heel passief om rustig babbelend je issues aan de orde te stellen.
Maar als dat betekent dat je er dan maar niets mee doet en stug doorbuffelt, zul je jezelf ongetwijfeld tegen komen. Met alle gevolgen van dien. Want de problemen die je ondervindt gaan meestal niet zomaar vanzelf weg. En door het vele piekeren ontstaat het risico dat je minder goed gaat slapen, waardoor je weerstand achteruit gaat en je allerlei pijntjes gaat ervaren. Terwijl je je toch al niet jofel voelde. Zo kom je van de regen in de drup.
Het valt vaak ook niet mee om over jezelf, je twijfels en je gevoelens te praten. Om dat op een goede manier onder woorden te brengen of überhaupt uit te spreken. En thuis is dat vaak ook ongemakkelijk, omdat je directe omgeving niet zelden onderdeel is van wat er speelt. Zelfs wanneer er geen sprake is van ruzie of spanning. Wat kun je dan doen om uit je impasse te komen?
Dan is het goed om te weten dat er ook een methode is waarbij je actief en constructief aan de slag kunt om uit je situatie te komen: dat is wandelcoaching.
Wat de voordelen zijn, hoor ik je vragen? De drie belangrijkste zet ik hier voor je op een rij:
- Je komt letterlijk in beweging en werkt op die manier actief aan je fysieke en mentale gezondheid. Bewegen is goed voor je, lezen we in alle kranten en bladen. Door de lichaamsbeweging gaat je bloed sneller stromen, waardoor alle lichaamsprocessen beter gaan functioneren. Je gaat ook weer helderder denken. Daarnaast is uit verschillende onderzoeken gebleken dat groene natuur een positieve invloed heeft op onze stemming. We worden er rustiger van. En tegelijkertijd zorgt de activiteit ervoor dat je je energie kwijt raakt én weer oplaadt.
- Wandelend praten, terwijl je naast elkaar voortstapt, geeft je het gevoel dat je wat in jezelf loopt te mijmeren en dat hardop uitspreekt. Natuurlijk zijn we in gesprek en is er contact, maar doordat we niet statisch tegenover elkaar zitten voel je veel meer vrijheid. Daar komt nog bij dat mensen het vaak gemakkelijker vinden om over zichzelf te praten tegen een neutrale onbekende, dan tegen iemand die dichtbij staat.
- Coaching is vooral toekomst- en ontwikkelingsgericht. Je wilt aan jezelf werken, op een positieve manier weer verder. In coaching graven we niet naar oorzaken, maar kijken we vooruit. Want dat is de richting die je uit gaat. En op die manier aan jezelf werken is net zo gewoon als een coach / trainer raadplegen als je die perfecte swing op de golfbaan nog steeds niet helemaal in de vingers hebt.
Natuurlijk, wandelend gesprekken voeren in de buitenlucht betekent dat het ook weleens minder goed weer kan zijn. De zon schijnt niet altijd en het is niet altijd helemaal droog. Maar als je vaker buiten bent merk je al snel dat slecht weer niet bestaat en dat buien meestal zeer plaatselijk zijn. De keren dat je écht helemaal nat regent of dat het stormt en onweert zijn beperkt. En overkomt het je toch een keer tijdens een wandeling, dan is er meestal wel een oplossing in de vorm van een schuilhut of dicht bladerdek.
Je hoeft je dus echt niet opgesloten te voelen in een kamertje met een hulpverlener om verbetering in je situatie aan te brengen. Wandelend gecoacht worden in een mooi stukje natuur geeft je de ruimte, de vrijheid én een zelfvoldaan gevoel, omdat je actief aan de slag bent.