
What now, what next, where to
“Actuele griepepidemie: nog steeds veel griep in Nederland”, schrijft het RIVM deze week op de website. Dat heb ik gemerkt. En vooral ook hoe dat virus me dwong om meer mijn vrouwelijke kant aan te spreken en de mannelijke even pas op de plaats te laten maken.
Stilstaan
De afgelopen maand had een (griep)virus me in de greep. Een paar weken lang leek de wereld stil te staan. Hoewel ik me niet eens echt ziek voelde (ik lag niet op bed met koorts), was ik al mijn energie kwijt. Even op de fiets naar de winkel? Ik kwam niet vooruit. En hardlopen leek al helemaal nergens naar. Een rappe wandelaar was sneller.
Energie
Die stilstand is altijd lastig voor me geweest. Niets doen, afwachten, het maakt me onrustig. Liever ben ik in beweging. Op weg naar iets of iemand. Naar een doel, een bestemming. In dit laatste herken ik de meer mannelijke energie of noem het yang. In het eerste zie ik de vrouwelijke energie of yin. Daarbij gaat het niet zozeer om man of vrouw zijn. Iedereen heeft zowel het mannelijke als het vrouwelijke principe in zich.
Evenwicht
Als Elviskind na een overleden broertje heeft yang – dus de mannelijke energie – bij mij altijd wel de boventoon gevoerd. Doelgerichtheid, initiatief nemen, beweging, daadkracht en rationaliteit. Dat is wat mij altijd dreef. En nog wel drijft, maar er is veel meer evenwicht ontstaan. Want yin – de vrouwelijke energie – mag tegenwoordig ook meedoen.
Wachtruimte
En dan heb ik het over ontvangen, vertragen, niet-doen, afwachten, luisteren naar mijn lichaam en meebewegen met wat er is. Daar ben ik, naarmate ik ouder word, steeds beter in geworden. Maar ik moet toegeven, in die gedwongen toestand van een virus dat het energieniveau ondermijnt heb ik er moeite mee dat yang in de wachtruimte wordt gezet. Het evenwicht was hier ver te zoeken.
Cultiveren
Dat drukte me weer even met mijn neus op de feiten dat een teveel van het één of het ander leidt tot eenzijdigheid, een disbalans en een instabiele situatie die me zeer ineffectief (en chagrijnig) maakt. Het is daarom belangrijk om beide te cultiveren. En vooral om gezond te blijven 😉.
- Lees ook ‘Iedere dag bijzonder’ van Lisanne van de Weerdhof voor meer uitleg over dit onderwerp.