
Van droom naar doel
Het kan je zomaar gebeuren: je loopt vast. Altijd liep alles op rolletjes, maar nu gaat het niet meer. Dus zul je iets anders moeten gaan doen. Dingen die je altijd deed achter je laten en nieuwe wegen inslaan.
Je weet dat je nieuwe keuzes zult moeten maken. Maar dat is spannend, of zelfs eng, en het levert je stress op. Want wat moet je doen? Welke keuze moet je maken? En welke kant moet het op?
Die stress laat zich voelen in alle aspecten van je dagelijks leven: in je werk, privé, tijdens het sporten of als je even rustig wilt gaan zitten. Ook al ben je in eerste instantie misschien vastgelopen in je werk, de spanning die je ervaart heeft uiteindelijk ook zijn weerslag op privézaken. Want misschien betekent het wel dat je inkomsten terug zullen lopen door de nieuwe keuzes die je wilt maken of is er een verhuizing noodzakelijk omdat je je werk elders wilt gaan uitvoeren.
Stress put je uit, doordat je lichaam in een permanente staat van paraatheid verkeert. Dat is goed voor even, maar als het langer duurt zorgt het voor een vermindering van je weerstand, problemen met concentreren, (over)vermoeidheid, slapeloosheid en prikkelbaarheid. Over de hele linie gaat het je parten spelen.
De kern van het probleem is dat je lichaam in verwarring is, doordat je brein de focus heeft verloren. Je wist altijd wat je wilde en waar je naartoe op weg was, maar dat is nu aan het wankelen gebracht. Het kompas werkt even niet meer. Die staat van onduidelijkheid, het zoeken, zorgt voor stress.
Door opnieuw focus aan te brengen zorg je ervoor dat je weer weet waarop je je wilt richten en dat je een doel voor ogen hebt. Die focus maakt een einde aan je stress.
Een leuke en effectieve manier om weer helder te krijgen wat je het liefste wilt is om eens lekker te dromen. Bedenk dan eens hoe je wereld eruit zou zien als zich komende nacht, terwijl je slaapt, een wonder voltrekt en morgenochtend, als je wakker wordt, je problemen ineens allemaal zijn opgelost. Wat zie je, wat merk je? Hoe verloopt je dag nu? En wat betekent dit voor wat je eigenlijk zou willen bereiken?
Maar helaas, met het vaststellen van je doel ben je daar natuurlijk nog niet aangekomen. De weg om daar te komen kan nog lang zijn en vol kuilen zitten. Toch begint iedere reis met een eerste stap. Het is dus zaak om die te zetten en je doel als wenkend perspectief voor ogen te houden.
Twee randvoorwaarden zijn van belang bij het formuleren van je doel:
- Zorg dat je je doel zo formuleert dat het positief is gesteld. Zeg dus: “Ik wil mezelf duidelijk profileren in een overleg” in plaats van “Ik wil me in een overleg niet meer laten wegzetten als een klein jongetje / meisje”.
- En kies een doel dat in jouw vermogen ligt om het te bereiken. Ben je vooral afhankelijk van anderen, dan heb je het niet zelf in de hand. Want die ander kun je niet veranderen. Neem daarom een doel waar je zelf invloed op hebt om dat te halen.
Kortom: nieuwe keuzes (moeten) maken bezorgt je een hoop stress. Maar op het moment dat je weer focus aanbrengt en je weet waar je naartoe beweegt laat je die stress weer net zo gemakkelijk achter je. Blijf daarom dromen. Het is een belangrijke richtingaanwijzer.