
Hoe je je batterijspanning op peil houdt
Een dag is vaak zo gevuld met allerlei activiteiten. Als je ’s avonds terugkijkt op je dag weet je soms niet eens meer wat je allemaal hebt gedaan. Zo weet je altijd heel wat in een dag te proppen. Want ja, er moet ook zoveel gebeuren.
Maar soms is het ook ineens op: je batterij is leeg. En als dat midden op de dag gebeurt, terwijl je middenin een bespreking zit of die offerte vandaag nog de deur uit moet, kan je dat er niet bij hebben.
Een klein dipje is dan nog wel op te vangen. Je gaat er even bij zitten, eet of drinkt even wat en gaat weer door. Dat zijn de kleine balansverstoringen die iedereen wel kent en waar je zo weer overheen bent.
Maar heb je teveel van jezelf gevraagd, dan gaat het opladen ook niet meer vanzelf. En dan ben je verder van huis. Want voor je het weet zie je jezelf op de bank hangen en kun je je niet meer motiveren om ervan af te komen. Een burn-out ligt dan op de loer.
Als je dan echt uit de running raakt is dat niet fijn en ben je er wel even zoet mee. Slecht slapen, concentratieverlies, prikkelbaarheid, extreme vermoeidheid, je krijgt er allemaal mee te maken. Maanden zul je nodig hebben om te herstellen en weer op te laden. Met als gevolg dat je bedrijf stil komt te liggen en je je inkomensverzekering zal moeten aanspreken.
De oorzaak van dit alles ligt in het te lang doorgaan, waardoor je teveel inteert op je reserves. En dat komt als een boemerang bij je terug. Over het algemeen als positief ervaren karaktereigenschappen als hard werken, plichtsgetrouw zijn en het goed willen doen, zijn factoren die een risico vormen. Want daardoor kan het lastig voor je zijn om op tijd te stoppen en rust te nemen.
Mensen zien het vaak niet aankomen, maar er zijn best manieren om in de gaten te houden of je nog goed bezig bent of dat je in de gevarenzone verkeert. Door jezelf zo af en toe eens onder de loep te nemen en te checken hoe je ervoor staat, werk je preventief aan je mentale en fysieke gezondheid.
Hieronder volgen drie manieren om je batterijspanning in de gaten te houden:
- Hou eens gedurende twee hele dagen bij (neem een doordeweekse dag en een weekenddag) welke activiteiten je allemaal onderneemt. Van opstaan, ontbijten, werken, klusjes die je doet, activiteiten die je onderneemt, lunchen, tot hobbyen, avond eten, sporten, tv kijken etc. Geef daarbij aan hoeveel tijd je aan elk onderdeel hebt besteed en of de activiteit een energiegever (+) voor je was of juist een energievreter (-).
- Zorg voor een goede afwisseling in energiegevers en -vreters op een dag. Ga aan de hand van je twee dagen na waar je energiegevers mist en plan die bewust in. Is je dag in balans? Dan zal het je ook lukken om tussentijds je batterij weer op te laden, zodat je niet inteert op je reserves.
- Doe regelmatig dingen waar je echt plezier aan beleeft. Soms weet je nog heel goed dat je ‘vroeger’ leuke dingen deed met vrienden of juist alleen, maar is dat in de loop der tijd verwaterd. Pak het weer op. En geniet en ontspan.
Stap niet in de valkuil om te denken dat als het weer goed gaat en je weer volledig de flow te pakken hebt dat er nog wel wat meer bij kan. Want voor je het weet ben je terug bij af en raakt je batterij weer helemaal leeg. En dat wilde je nu juist voorkomen.
Dus, zorg voor een duurzame verandering door je batterijspanning in de gaten te houden met een periodieke check hoe je je energie verdeelt en of je nog wel energie haalt uit wat je doet. En kom je tot de conclusie dat dat niet meer het geval is? Dan wordt het wellicht tijd om je keuzes te gaan herzien.