Ga naar inhoud
Coaching Natuurlijk!
  • Home
  • Diensten
  • Coaching
  • Over Betty
  • Betty schrijft
  • Contact

Vijf vragen aan de expert in bewegen

  • 5 december 201416 mei 2020

Het komt vaak genoeg ter sprake in de artikelen die ik schrijf: het belang van bewegen. Het zorgt er niet alleen voor dat je fitter wordt of fit blijft, maar het zet ook mentaal het één en ander in beweging.

Iemand die daar alles vanaf weet is Edward Vleeschdraager, loopcoach bij los-lopen (www.los-lopen.nl). Edward begeleidt mensen om hardlopen te gebruiken als middel om niet meer vast te zitten en in beweging te komen. Dé man dus om een aantal vragen voor te leggen over wat dat nou doet, bewegen.

Edward, helpt bewegen ook tegen vermoeidheid? Je wordt toch juist moe als je gaat bewegen?

“Het klinkt inderdaad niet logisch, maar de kreet ontspanning door inspanning komt niet zo maar ergens vandaan. Om te begrijpen hoe je vermoeidheid kunt bestrijden door te gaan bewegen is het goed de term supercompensatie te begrijpen. Supercompensatie is het fenomeen dat als het lichaam na gedane arbeid kan rusten, niet alleen de gebruikte energie aangevuld wordt maar ook alvast een voorraad wordt gelegd voor de volgende keer. Als je dus slim sport door op de juiste intensiteit te sporten, zo’n 3 keer per week te sporten met tussendoor een rustdag kan je die extra voorraad stapsgewijs laten groeien tot een fikse dot energie.”

Ze zeggen weleens dat je door te hardlopen je hoofd helemaal leeg maakt. Hoe werkt dat dan?

“Dit klopt, hardlopen en piekeren gaan niet samen. Dit is onder andere een gevolg van de feel good stofjes die aangemaakt worden tijdens het hardlopen. Daarnaast speelt vaak de ademhaling een belangrijke rol. Er zijn vaak genoeg redenen om sneller te ademen dan strikt noodzakelijk. Tijdsdruk, afspraken, regeldingen, etc., allemaal een reden voor spanning. Als gevolg hiervan gaat je lichaam de strijd aan en gaat bijvoorbeeld je ademhaling omhoog. Op dat moment zijn je ademhaling en je fysieke inspanning niet meer in balans. Zodra je gaat sporten en vooral met hardlopen komt er een moment dat je ademhaling en je fysieke inspanning wel weer in balans zijn en dit geeft een lekker gevoel.”

Mijn klanten zijn vooral ondernemende professionals die het druk hebben. Waar moeten zij de tijd vandaan halen om in beweging te komen of te blijven?

“Oei, dat is een lastige vraag omdat het antwoord nogal persoonlijk is. Probeer eens een week of een aantal dagen een tijdsdagboek bij te houden. Hoe laat sta ik op, wat doe ik, hoe lang kijk ik tv of lunch ik. Uiteindelijk gaat het niet zo zeer om tijd maar om prioriteit. Wat ben ik bereid om uit mijn agenda te schrappen of aan te passen om te gaan bewegen. Sta ik een uur eerder op of……. Kijk hoe je het bewegen kunt koppelen aan afspraken die toch al in je agenda staan. Zelf ga ik nog wel eens tussen vergaderingen hardlopen of gebruik ik mijn looptraining om naar werk te lopen. Een woon-werk loopje…”

Wat doet bewegen of hardlopen met je emoties, zoals irritatie, onrust of angst? Helpt het daar ook bij?

“Zoals ik net al zei, piekeren en hardlopen gaan niet samen. Tijdens het lopen komt er altijd een moment dat mijn emoties temperen. Soms komt het vroeg, soms laat, maar het moment komt altijd. Wat mij betreft dus een uitstekend middel om om te gaan met angst, irritatie, spanning en onrust. Vaak brengt het je zelfs ook nog een stap dichter bij de oplossing. Doordat je tijdens het lopen de emotionele schil van het probleem pelt lukt het vaak het probleem op een heel andere manier te bekijken. Men zegt niet voor niets: “the problem is the way we see the problem”.”

Tot slot: hoe kun je je nou het beste ontspannen? En zeg nou niet meteen “Door te gaan hardlopen”. Wat werkt het beste?

“Om deze simpele vraag te beantwoorden zal je eerst naar jezelf moeten kijken. Wat vond ik altijd leuk om te doen, maar wat doe ik niet meer? Of waar word ik blij of vrolijk van? Wat geeft me een prettig gevoel? Vragen die je helpen om bij je waarden te komen. Ontspanning zal je niet zo snel krijgen van dingen die je (van jezelf) moet, maar van dingen die je graag wil. Zelf weet ik dat hardlopen goed is voor me, maar werkt het bij mij niet het beste om te ontspannen. Als ik echt wil ontspannen dan laat ik me masseren of liever nog, bak ik tussen de middag pannenkoeken voor mijn kinderen die we dan aan de keukentafel opeten.”

En zo zie je maar weer hoe belangrijk het is om te ontdekken wat voor jóu het beste werkt en waar jíj blij van wordt. Want bewegen, al dan niet door te hardlopen, is uitermate belangrijk, maar laten we niet vergeten te genieten en te ontspannen. Edward, bedankt voor je antwoorden!

Wat paniek je kan leren
De beste 5 tips om in dromenland te raken

Mijn nieuwsbrief

Ecover
Abonneer je op mijn nieuwsbrief en ontvang mijn gratis e-boek.
Maak je geen zorgen, ik verzend geen spam.

Meest recente berichten

  • Band voor altijd 29 april 2022
  • Work in progress 1 april 2022
  • Er was eens 4 maart 2022
  • Uitgesproken – nu echt 4 februari 2022
  • Wie bent u? 7 januari 2022

Archief

    2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013

Betty van Zoelen

Gerard Revestraat 63

2025 EN  Haarlem

06 429 373 34

info@coachingnatuurlijk.nl

Thema doorColorlib Aangedreven door WordPress
  • Contact