
Wat pratend wandelen zo prettig maakt
Na een kort consult bij je huisarts sta je al snel weer buiten met een verwijsbriefje in je hand. Je zit de laatste tijd niet goed in je vel, je voelt je wat neerslachtig. En nu word je doorverwezen naar een psycholoog. “Maar zo erg is het toch niet met me?”, denk je bij jezelf. “En ik voel er al helemaal niets voor om in een dichte kamer, zittend op een stoel, mijn verhaal te doen. Die muren komen meteen op me af. Ik wil in beweging zijn en iets doen om hier weer uit te komen”.
Je bent in goed gezelschap, want er zijn heel wat mensen die weleens met iemand zouden willen praten over de zaken waar ze last van hebben, maar dat liever niet in zo’n formele setting als bij een psycholoog of therapeut willen doen. Want helaas hebben mensen in je omgeving er nog weleens moeite mee dat je een ‘probleem’ hebt. Alsof dat hun eigen gemoedsrust verstoort. Dan is het soms lastig uitleggen dat je ‘onder behandeling’ bent.
Maar stug doorgaan alsof er niets aan de hand is helpt je ook niet verder. Want de problemen die je ondervindt lossen meestal niet zomaar vanzelf op. En door het gepieker loop je het risico dat je ’s nachts vaak wakker ligt en je nachtrust mist, waardoor je weerstand achteruit gaat en je je nog slechter gaat voelen. Zo kom je van de regen in de drup.
Het is ook niet altijd eenvoudig om over jezelf, je twijfels en je gevoelens te praten. Om dat überhaupt goed onder woorden te brengen of uit te spreken. Ook thuis is dat vaak ongemakkelijk, omdat je directe omgeving niet zelden onderdeel is van wat er speelt. Zelfs wanneer er helemaal geen sprake is van irritatie of spanning. Wat kun je dan doen?
Heb je weleens aan wandelcoaching gedacht? Nog niet? Neem het volgende dan eens in overweging:
- Met wandelcoaching kom je letterlijk in beweging en werk je op die manier actief aan je fysieke en mentale gezondheid. Jij weet als geen ander dat bewegen goed voor je is. Je bloed gaat sneller stromen, waardoor alle lichaamsprocessen beter gaan functioneren. Je gaat ook helderder denken. En daarnaast is uit verschillende onderzoeken gebleken dat het zijn in een groene omgeving een positieve invloed heeft op onze stemming. We worden er rustiger van.
- Op het gemak naast elkaar voortstappend, in gesprek, is een beetje als hardop praten in jezelf. Maar er is wel iemand die luistert en je de vragen stelt die tot meer inzicht en bewustzijn leiden. Want dat is de ingang om ook mentaal een beweging in gang te zetten.
- Coaching is toekomst- en ontwikkelingsgericht. Je wilt aan jezelf werken, op een positieve manier weer verder gaan. In coaching graven we niet naar oorzaken, maar kijken we vooruit. Naar waar jij graag verandering in zou willen aanbrengen. En waar jij warm voor loopt, omdat je energie ervan gaat stromen. Op die manier aan jezelf werken is net zo gewoon als een coach / trainer raadplegen als je het soepele bochtenwerk op de skipiste nog altijd niet helemaal in de benen hebt.
En jawel, buiten zijn kan betekenen dat het ook weleens wat minder mooi weer is. De zon schijnt niet altijd en het is niet altijd helemaal droog. Maar als je regelmatig buiten bent merk je al snel dat slecht weer niet bestaat en dat buien meestal zeer plaatselijk zijn. De keren dat je écht helemaal nat regent of dat het stormt en onweert zijn vaak op één hand te tellen.
Laat je dus niets voorschrijven dat niet bij je past. Als jij in beweging wilt komen om je weer beter te gaan voelen en dat het liefste buiten in een mooie omgeving doet, dan is daar alle mogelijkheid toe. Spreken we elkaar in de duinen?