
Golfslag
“Dat is verlangen: wonen in de golven en geen verblijfplaats hebben in de tijd”, dichtte Rainer Maria Rilke. Niemand die het begrip verlangen treffender en zeker niet poëtischer had kunnen duiden. Maar wat verlangen ook is of doet, het kan ook onze blik op ons leven vervormen.
Wezenlijk
Zes jaar geleden begon ik mijn blog met deze tekst van Paul van Vliet: “In elke vrouw, in elke man, zit een verlangen, groot of klein”. Het kwam terug in mijn herinnering toen ik hoorde dat hij deze week is overleden. Maar hij zingt daar in mijn ogen iets heel wezenlijks. We hebben allemaal een verlangen. Naar ergens, ooit, iets of iemand.
Wat drijft ons?
Is dat niet wat ons drijft? Altijd weer? Een verlangen om ergens te zijn. Ergens anders dan waar we ons nu bevinden. Niet persé omdat het daar leuker, mooier of beter is, maar misschien omdat die plek ons inspireert of omdat het herinneringen oproept. Een verlangen naar ooit. ‘Toen was geluk nog heel gewoon’. Een verlangen naar gelukkiger tijden, onbezorgder tijden wellicht. Toen je nog amper van het woord ‘stress’ had gehoord.
Pijnlijk
En verlangen naar iets of iemand. Iets dat we graag zouden willen hebben of verlangen naar iemand die niet meer in ons leven is. Zo kan verlangen ook pijnlijk zijn, omdat het ons herinnert aan dat wat was en niet meer op diezelfde manier terug komt. Of aan dat wat we denken nooit te kunnen verwerven.
Mechanisme
Meestal is verlangen een mechanisme dat ons gaande houdt. Op momenten van intens verdriet kan het ervoor zorgen dat we toch een lichtpuntje blijven zien om verder te gaan. En het voor ogen houden van een droom maakt dat we een richtpunt hebben om die droom te gaan realiseren. Dat is mooi. En tegelijkertijd kan het ons ervan weerhouden om in het moment te zijn. Want vanuit verlangen leven we in ons hoofd elders, op een ander moment en in een andere context dan de werkelijkheid nu aangeeft.
Slingerbeweging
En juist dat aspect kan weer voor stress zorgen. De frustratie van het niet bereiken van wat je had beoogd. Misschien omdat het niet snel genoeg gaat of het resultaat toch net anders is dan je had verwacht. En zo worden we heen en weer geslingerd tussen verlangen, hoop en realiteit. Een bewust ervaren slingerbeweging tussen dromen en verlangen aan de ene kant en de realiteit aan de andere kant, zorgt er in ieder geval voor dat het leven ten volle wordt geleefd.