Zo bekeken werkt het

cocktail-1971488_640.jpgIn het middelpunt van de belangstelling staan. Een groot deel van de mensheid gruwt ervan. Want dan voelen we ons wel heel erg bekeken. Dus gaan we dat het liefste uit de weg. Maar soms is het ook weleens eventjes nodig.

Beperkt
Deze week moest ik voor mijn opleiding een klant coachen terwijl ik werd geobserveerd. Nou, ik kan je vertellen: dat deed wat met me. Tijdens het gesprek werd ik me wel heel erg bewust van alles wat ik zei en deed, van mijn lichaamshouding en mimiek, van mijn woordkeuze en intonatie. Ik voelde me toch enigszins beperkt om helemaal mezelf te kunnen zijn.

Sociale anonimiteit
Dat valt wel te verklaren vanuit het begrip sociale anonimiteit. In een beroemd experiment in de jaren zestig van de vorige eeuw ontdekte de psycholoog Zajonc dat de aanwezigheid van een soortgenoot het moeilijker maakt om een lastige taak uit te voeren. Want we voelen dan spanning en alertheid en we denken dat we beoordeeld worden. Het kan dus lastig zijn jezelf open te stellen met iemand erbij. Bij sociale anonimiteit is er geen direct contact, waardoor je je niet bekeken voelt en je ter plekke geen sociaal wenselijk gedrag hoeft te vertonen (bron: www.pluform.com).

Voordelen
Zeker bij e-mailcoaching is dit één van de voordelen. Al mailend zie je elkaar niet en kun je op het tijdstip en de plek die jou het beste uitkomen je openstellen tijdens het coachtraject en bijvoorbeeld nieuw gedrag uitproberen.

Veiliger
In zekere zin zie je die behoefte aan sociale anonimiteit ook terug in de keuze voor wandelcoaching. Mensen vinden het vaak prettig om, wandelend naast elkaar, een beetje voor zich uit te praten. Niet voortdurend oogcontact te hoeven maken. Want dat wordt soms als confronterend ervaren. Dan voelt het veiliger om gewoon voor je uit of naar het landschap te kijken.

Effectief
Maar is een coachtraject op die manier ook effectief? Het lijkt er soms meer op dat hier iets wordt vermeden. Iets dat lastig is wordt uit de weg gegaan. En dan zou dáár het gesprek over moeten gaan om echt een stap voorwaarts te kunnen zetten. Want in het directe contact gebeurt enorm veel dat zo waardevol is dat het zonde zou zijn om dat te laten liggen.

Cocktail
Dat is precies de reden dat ik graag werk met een combinatie van deze vormen van coaching: face-to-face, wandelend door de natuur en via e-mail. Een heerlijke, kleurrijke cocktail die zijn uitwerking niet mist en een blijvende smaak nalaat.

 

Heeft dit artikel je geïnspireerd of geraakt en heb je behoefte erop te reageren? Mail me gerust op .