Zeg 't maar

hongkong-2680873_640.jpgHoe eng kan het zijn om te bekennen dat ik van mening ben veranderd? Of om überhaupt mijn ideeën naar buiten te brengen? Dan lijkt het een stuk veiliger om het maar voor me te houden. Terwijl het zoveel krachtiger blijkt te zijn om juist wel te zeggen wat er in mij speelt.

Intern proces
Onlangs heb ik een paar oude overtuigingen overboord gezet, maar dat viel niet mee. Daarover schreef ik al in een eerder blog. En dat het me zwaar viel ging dan alleen nog maar over het intern proces om mezelf toe te staan die oude overtuigingen los te laten en te gaan geloven in nieuwe.
 
Eng
Veel lastiger bleek het nog om die omwenteling daadwerkelijk te uiten. Want dat was pas echt eng. Wat zouden anderen ervan vinden? Wat zouden ze denken of zeggen? En wat zullen de gevolgen zijn als ik het nu naar buiten breng? Doe ik er wel wijs aan of kan ik het nog beter even voor me houden tot het allemaal wat concreter is?

Zelf doen
Daar liep ik aan tegen mijn neiging om de dingen eerst zelf op te lossen. Geen hulp vragen of zoeken, maar zelf doen. De kleuter in mij die weer even hard begint te roepen. Alles eerst in kannen en kruiken willen hebben, voordat ik iets wereldkundig maak. Maar wat ik daarmee tegelijkertijd doe is de ander en de buitenwereld voor een voldongen feit plaatsen.

Warme douche
Gelukkig was ik me snel genoeg bewust van die neiging en kon ik het anders aanpakken. Ik besloot om mijn nieuwe gedachten wel te delen. Hoe pril ze misschien ook nog waren. Dat was een behoorlijke stap. Maar het effect was verrassend. De positieve en onverwachte reacties die ik kreeg op mijn ideeën. Het begrip en de aanmoedigingen. Dat was een welkome, warme douche.

Creativiteit
En wat er ook gebeurde was dat mensen begonnen mee te denken. Ineens kwam er veel creativiteit los wat tot onvermoede oplossingen leidde voor ogenschijnlijke obstakels. Het alombekende ‘delen is vermenigvuldigen’ was hier helemaal van toepassing.

Dromen
Doordat ik mezelf toestond om mijn nieuwe ideeën te uiten ging het ook meer leven voor me en kon ik die ideeën ook visualiseren. En dat heeft een enorm krachtige werking. Ik zag het helemaal voor me, had er een beeld bij. Waardoor het realiseren ervan gemakkelijker wordt. Want durven dromen maakt dromen waar. En ik ben nog lang niet uitgedroomd.

 

Heeft dit artikel je geïnspireerd of geraakt en heb je behoefte erop te reageren? Mail me gerust op .