Wat in het vat zit ...

girl-2696947_640.jpgSo don't be afraid to let them show
Your true colors
True colors are beautiful
Like a rainbow
(Cyndi Lauper – True Colors)

Onzichtbaar
Ieder mens heeft zijn eigen unieke kenmerken, vaardigheden en onvermoede mogelijkheden. Want heel vaak weten we van onszelf niet welk potentieel er aanwezig is. Omdat we sommige dingen onbewust onderdrukken of versluieren. Met als resultaat dat het niet tevoorschijn komt en onzichtbaar blijft voor de buitenwereld en voor onszelf.

Verwrongen beeld
In de loop der tijd kan zo een verwrongen beeld ontstaan van een idee of begrip. Door ervaringen die we in het verleden hebben opgedaan of door voorbeelden die we ooit om ons heen zagen. En dat verwrongen beeld wordt dan bepalend voor hoe we met dat idee of begrip omgaan.

Onderdrukken
Zo vertellen mensen mij regelmatig dat ze zoveel waarde hechten aan mijn mening of visie op iets. Of dat ze me overtuigend vinden als het gaat om wat ik vertel en doe. Terwijl ik mezelf helemaal niet in die rol zie en mezelf niet snel zal presenteren als iemand met visie en overtuigingskracht. Het heeft er dus alle schijn van dat ik die vaardigheden wel bezit, maar dat ik ze (voor mezelf) onderdruk.

Werkelijkheid
Inmiddels ben ik erachter dat mijn verwrongen beeld gebaseerd is op mijn jeugdervaringen. Als kind ben ik die ervaringen op een bepaalde manier gaan interpreteren en heb ik er mijn eigen werkelijkheid van gemaakt. Die zelfgecreëerde werkelijkheid heeft mijn handelen heel lang bepaald. Maar ik ben tot het inzicht gekomen dat dat niet de realiteit is. En dat ik er dus ook anders naar kan handelen.

Vrijheid
Weten dat de realiteit veel ruimer is dan die zelfgecreëerde werkelijkheid en dat de vaardigheden die ik in mij heb tevoorschijn mogen komen hebben me een enorme vrijheid gegeven. Want nu kan ik handelen naar wie ik ben en wat ik te bieden heb. En wie weet kan ik jou daar ook nog eens mee van dienst zijn.

If this world makes you crazy
And you've taken all you can bear
You call me up
Because you know I'll be there

(Cyndi Lauper – True Colors)

Heeft dit artikel je geïnspireerd of geraakt en heb je behoefte erop te reageren? Mail me gerust op .