Coaching en mindfulness

Volgens de overlevering

stone-circle-4481817_640.jpg“We hebben de feestdagen weer overleefd”, heb ik de afgelopen week een aantal keer gehoord. Terwijl we toch zelf de keuze maken hoe we die feestdagen inrichten, zou je zeggen. Maar we zijn nu eenmaal gewoontedieren. Al weten we vaak niet waarom.

Tradities
Nederlanders hechten nogal aan hun tradities, hoor je de laatste jaren veel zeggen. Sommigen lijken er zelfs een soort kruistocht van te maken om die tradities in stand te houden. Maar waar is dat nou allemaal op gebaseerd? Waarom zouden we zoveel waarde hechten aan die vastgestelde data in onze agenda?

Rondje zon
Bijvoorbeeld oud en nieuw. Ik hoorde een uitspraak van iemand die had gezegd: “Waarom vieren we nu eigenlijk oud en nieuw? Alleen maar omdat de aarde weer een rondje om de zon heeft gedraaid? En dat bepaalt wat wij doen en vieren?” Tsja, goede vraag. En wat maakt dat het nieuwe jaar op 1 januari begint? In China denken ze daar toch anders over.

Kalender
De kalender die we hanteren is in feite ook gewoon een onderlinge afspraak. Die overigens ook niet meteen door iedereen werd gehanteerd. Er is zelfs een periode geweest dat er hier in Nederland twee verschillende kalenders werden gebruikt, waardoor het in Holland bijvoorbeeld 1 augustus was en in Utrecht 22 juli. Er zat 10 dagen verschil tussen. Het heeft letterlijk eeuwen geduurd voordat alle landen dezelfde kalender hanteerden. Dus wat is de waarde van een bepaalde datum, kun je je afvragen.

Feestje
Vaak weten we niet eens meer waarom we iets doen of vieren. En gaat het alleen nog om het feestje. De aanleiding doet er niet toe. Maar het levert wel weer een paar vrije en gezellige dagen op. Tradities lijken dus soms wat willekeurig. We zijn het nu eenmaal zo gewend en we leven ernaar.

Symboliek
Tegelijkertijd hechten we aan de symboliek die de natuur ons laat zien. Een nieuw begin in het voorjaar, alles gaat straks weer groeien en bloeien. De dagen worden weer langer. En ja, dat heeft alles met dat rondje om de zon te maken. Het is ook de eeuwigdurende beweging die we terugzien in het heelal en de natuur: groei, bloei en verval, waarna na een rustperiode weer groei kan optreden. Die symboliek geeft waarde aan ons leven en dat mag best gevierd worden.

 

Heeft dit artikel je geïnspireerd of geraakt en heb je behoefte erop te reageren? Mail me gerust op .