Coaching en mindfulness

Vlieg met me mee

peacock-butterfly-1526939_640.jpgWaarom zou je jezelf pijnigen? Hartstikke logisch dus om te vluchten van het onaangename. Maar beter is het om te leren vliegen.

Reflectie
Soms, als ik na afloop van een gesprek reflecteer op hoe het ging, kom ik tot de conclusie dat ik eigenlijk hetzelfde deed als wat ik bij mijn klant waarnam. Dat ik zag en hoorde hoe die klant het moeilijke uit de weg ging bijvoorbeeld en ik zelf verzuimde om dat heel precies te benoemen en te bevragen. “Hoezo?”, vraag ik mezelf dan af.

Vermijden
Pijn, verdriet, dat wat lastig is, het bezorgt ons zoveel stress en ongemak dat we het liever uit de weg gaan en vermijden. We lopen ervoor weg en zoeken ons heil in wat wel fijn is, wat prettig voelt. Daarmee de stress en het ongemak achter ons latend. Afleiding maakt de situatie dan draaglijk. In ieder geval voor even.

Erkennen
Maar het niet onder ogen kunnen zien van onze pijn staat wel een verandering in de weg. Want daarmee komen we nooit bij waar het eigenlijk om gaat en wat we hebben te doen om een stap vooruit te zetten. Als we echt willen leren op een andere manier om te gaan met dat wat we als lastig ervaren, zullen we de pijn moeten erkennen.

Vlinder
Pas dan gaan we zien waarom we doen wat we doen. En ontstaat er ruimte om de dingen anders te gaan doen en te experimenteren. Pas dan komen we uit onze oude patronen en kunnen we ons als een vlinder ontdoen van onze cocon. En wordt de wereld weer een stukje mooier en kleurrijker.

 

Heeft dit artikel je geïnspireerd of geraakt en heb je behoefte erop te reageren? Mail me gerust op .