Coaching en mindfulness

De pijnlijke waarheid

legg-2821615_640.jpgNo pain, no gain. Een populaire slogan in met name de sportwereld die ik zelf niet snel zal gebruiken. En toch zit er een hoop waarheid in.

Onwillig
Al maanden zat het te zeuren. Een onwillige hamstring, een spier aan de achterkant van mijn linker bovenbeen. Maar ik ging er van uit dat het met voldoende rekken en een beetje ontzien vanzelf wel over zou gaan. Ook al vond ik het nu wel erg lang duren. Toch had ik beter kunnen weten. Want voor herstel is het nu eenmaal nodig om eerst de pijn aan te gaan in plaats van het te ontwijken.
 
Pijn
En als er één persoon is die me pijn mag doen, dan is het de fysiotherapeut. Omdat ik weet dat de pijn die de fysiotherapeut me bezorgt altijd gericht is op het prikkelen van mijn lichaam om tot herstel te komen. Dus werd mijn hamstring getergd met wat speldenprikken, zodat de spier zich vervolgens kon gaan ontspannen. En geloof het of niet, in de loop van de dag merkte ik al dat het stijve gevoel waar ik al maanden last van had wegtrok.

Eromheen
In mijn coachgesprekken zie ik het ook zo vaak gebeuren. Mensen lopen tegen problemen aan waar ze soms veel verdriet en pijn door ervaren. Maar het is niet fijn om met die gevoelens geconfronteerd te worden. Dus bewegen we er het liefste omheen, naar een uitweg om de pijn maar niet te voelen. Dat helpt … voor even. Tot de pijn weer van zich doet spreken.

Noodzakelijk
Om verlichting te voelen en uiteindelijk verder te kunnen na dat wat ons belemmert en verdriet doet, is het onvermijdelijk om de bijbehorende pijn onder ogen te zien. Pas dan ontstaat er ruimte en kan de blik weer naar voren worden gericht. Is dat fijn? Nee. Zoals veel dingen in het leven niet fijn, maar wel noodzakelijk zijn om een stap voorwaarts te zetten. Ik beloof je dat ik je met alles wat in mijn vermogen ligt zal ondersteunen in dat proces.

 

Heeft dit artikel je geïnspireerd of geraakt en heb je behoefte erop te reageren? Mail me gerust op .