Coaching en mindfulness

Met de neus op de feiten

cat-1350411_640.jpgEen persoonlijke eigenschap die aangemerkt wordt als kernkwaliteit is mooi. Maar wat als je daarin doorschiet? Dan heb je er alleen maar last van. Dat ondervond ik onlangs aan den lijve.

 

Kwaliteit
Bij het in ontvangst nemen van mijn certificaat als vakmanschapscoach eerder dit jaar zei mijn opleider dat als hij al een kwaliteit van mij mocht benoemen, dat wel ‘volhardend’ zou zijn. Want ik geef niet zomaar op, zei hij erbij. Daar herkende ik me meteen in. En ik was er ook best een beetje trots op. Zonder die volharding had ik het misschien wel nooit gehaald. Een kwaliteit die me dus veel heeft gebracht.

Tegenwerken
Maar diezelfde kwaliteit kan ook tegen me werken, heb ik gemerkt. Vanuit de overtuiging dat een neusademhaling veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt ben ik zo’n tweeënhalf jaar geleden begonnen met hardlopen op neusademhaling. In het begin was dat wennen, maar het ging steeds beter. Alleen bij grotere inspanning bleef het lastig en voelde het moeizaam. Maar ik ging ervan uit dat dat een kwestie was van trainen en volhouden. Dus bleef ik hardnekkig volharden in mijn neusademhaling. Dan zou het vanzelf makkelijker worden, dacht ik.

Normaal
Tot ik er door een sportmedisch onderzoek onlangs achter kwam dat het vrijwel onmogelijk is om grotere inspanningen te leveren met neusademhaling. En leerde ik dat een verdeling van 70% neusademhaling en 30% mondademhaling tijdens inspanning normaal is. Dus doe ik nu weer rustig mijn mond open als ik een heuveltje op ren of tijdens een intensieve intervaltraining. En zie, dat moeizame gevoel verdwijnt.

Lesje
Dit was voor mij een lesje hoe ik vanuit mijn kernkwaliteit ‘volhardend’ doorsloeg in mijn valkuil ‘hardnekkig’. Terwijl het voor mij de uitdaging is om ‘easy going’ te blijven, zolang dat maar niet ontaardt in mijn allergie van een ‘laissez-faire’ houding. Die uitdaging wil ik graag aangaan. En het voordeel is dat easy going hardlopen zich uitermate goed leent voor een neusademhaling. Vang ik toch mooi twee vliegen in één klap.

 

Heeft dit artikel je geïnspireerd of geraakt en heb je behoefte erop te reageren? Mail me gerust op .