Moet dat nou?

question-mark-1872634_640.jpgOpgetekend uit een gesprek dat ik onlangs voerde: “Ik moet dit nog regelen en ik moet dat nog zien uit te werken. En daarbij moet ik ook nog op een rijtje zetten hoe ik daarmee aan de slag ga”. Waarop mijn gesprekspartner reageerde met: “Dat is wel heel veel moeten in een paar zinnen. Wat wil je nu eigenlijk?”

Druk
Herkenbaar? Dat je nog zoveel op je lijstje hebt staan en dat de druk steeds groter wordt om het uit te gaan voeren? In eerste instantie was je nog enthousiast over wat je wilde gaan doen. Met de nadruk op ‘wilde’. Maar na verloop van tijd werd het een ‘moeten’. Want het lukte niet of je had er geen tijd voor of die ander zat je maar te pushen om er nu echt eens aan te beginnen. En uiteindelijk was je vergeten dat je dit ook echt zelf wilde. Of niet?

Stress
Leuk is het dan al lang niet meer. En lukken wil het meestal evenmin. De stress die het ‘moeten’ met zich meebrengt zorgt ervoor dat je effectiviteit en creativiteit dalen. Dus dat wat er uiteindelijk uit je handen komt heeft ook niet meer de kwaliteit die je graag levert.

Wat wil je?
Je zou kunnen beginnen met tegen jezelf te zeggen dat je iets wilt in plaats van moet. Dat geeft al meteen een heel ander gevoel, doordat de druk van het moeten wegvalt. De vraag is ook of je van jezelf moet of van een ander. Waarschijnlijk denk je vaak dat je iets moet doen omdat een ander dat van je verwacht of verlangt. Maar is dat wel zo? En mocht het echt zo zijn, hoe verhoudt zich dat dan tot wat jij zelf wilt? Want uiteindelijk is dat waar het om gaat: wat wil jij? Ook wat betreft de dingen die je allemaal van jezelf ‘moet’ doen. Wil je dat echt wel?

Vragen
Als je dus weer eens in de ‘moeten’-stand zit, stel jezelf dan de volgende vragen:

  1. Moet ik dit van mezelf of van een ander? Hoe weet ik dat zo zeker?
  2. Als het dan toch moet, ben ik het daarmee eens? Kan ik er in meegaan?
  3. Wat wil ik nou eigenlijk zelf? Wat levert het me op als ik het doe? En wat kost het me als ik het niet doe?

Intrinsieke motivatie
Het kan nog een aardige ontdekkingstocht zijn om erachter te komen wat je precies wilt, maar het is meer dan de moeite waard. De druk en stress die je voelde zullen afnemen en er ontstaat weer ruimte om leuke dingen te doen. Laat je dus niet beperken, niet door een ander en al helemaal niet door jezelf.

 

Heeft dit artikel je geïnspireerd of geraakt en heb je behoefte erop te reageren? Mail me gerust op .