Mijn recht, jouw recht

arrows-3077974_640.jpgCoaching en mindfulness, twee handen op één buik? Ze worden heel vaak in combinatie aangeboden. Dat doe ik ook. Hoewel de benaderingswijze van dat wat er speelt bij een klant voor mij heel verschillend is. En toch blijkt er een zelfde principe aan ten grondslag te liggen.

Inspirerend
Vorige week was ik op de jaarlijkse ledendag van de beroepsvereniging van mindfulnesstrainers. Behalve dat het altijd inspirerend is om collega’s te spreken, was er ook een zeer interessante workshop bij te wonen. Edel Maex, de Belgische psychiater, zenleraar en mindfulnesstrainer, deed ons uit de doeken en liet ons ervaren waar mindfulness en communicatie elkaar raken.

Dialoog
In de visie van Edel Maex is mindfulness een manier van omgaan met. Met onszelf, met onze gedachten, met de mensen om ons heen, met problemen die we ervaren et cetera. En dus ook een manier van hoe we met elkaar omgaan. Dat doen we onder andere door te communiceren. We praten met elkaar, maar is er dan ook sprake van een dialoog? Dat is nog maar de vraag.

Afgestemd
Om iets voor een ander te kunnen betekenen en goed naar de ander te kunnen luisteren en erop te reageren is het van belang dat we ook goed naar onszelf luisteren. Dat we zijn afgestemd op onszelf. Weten wat er in onszelf omgaat. Pas dan kunnen we het een dialoog noemen en is er sprake van echte interactie.

Monoloog
Want stel nou dat ik in een gesprek volledig meega in het verhaal van de ander en mezelf daarin verlies. Dat lijkt misschien de ultieme vorm van verbinding. Maar dan heb ik het contact met mezelf verloren en ben ik weg van mezelf. En dan kan ik er dus ook niet vanuit mezelf op reageren en samen met die ander in het contact iets tot stand brengen. Dan kun je niet meer spreken van een dialoog, maar eerder van een monoloog van die ander.

Bestaansrecht
En daarin komen voor mij mindfulness en coaching samen. Daar waar werkelijk contact kan ontstaan tussen mensen doordat ieder zichzelf meeneemt in dat contact. In plaats van dat we onszelf kwijtraken en verliezen aan de ander. Daar waar ieder zijn bestaansrecht heeft in het contact met de ander en er mag zijn zoals die is. Ik ontmoet je daar graag.

 

Heeft dit artikel je geïnspireerd of geraakt en heb je behoefte erop te reageren? Mail me gerust op .