Het loopt wel los

path-18197_640.jpgSoms komt er iets op je pad waardoor je je genoodzaakt ziet een heel andere richting op te gaan. Mij overkomt dat nu ook. En dat is wel slikken. Vasthouden aan het bekende voelt veel makkelijker en veiliger, maar loslaten van het oude schept de ruimte om écht een stap te zetten.

Mijn pad
Jaren geleden, toen ik begon als coach, rolde ik als het ware in de natuur- en wandelcoaching. Dat paste perfect bij me. Ik ben een buitenmens, ben graag buiten in de natuur en hou ervan dat met anderen te delen. Het sprak voor mij dan ook voor zich dat dit mijn pad was. Mijn professie was volledig in overeenstemming met wie ik ben.

Koningin
En toen ik verhuisde naar Haarlem voelde ik mij de koning(in) te rijk, dat ik mijn vak kon uitoefenen in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, één van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Wat een weelde, wat een rijkdom! In zo’n fantastische en diverse omgeving kon ik mijn klanten nog beter van dienst zijn.

Overtuiging
Daarnaast ben ik ervan overtuigd – en veel wetenschappelijk onderzoek onderschrijft dit – dat actief bewegen in een natuurlijke omgeving bijdraagt aan het zich beter voelen en herstellen na een stressvolle periode. Dat heb ik dan ook altijd hardop verkondigd om mijn klanten te laten zien wat de meerwaarde is van wandelcoaching. En die overtuiging heb ik nog steeds. Maar toch is er iets veranderd.

Veranderd
Ík ben veranderd. Niet wezenlijk, maar ik ben me wel gaan realiseren dat ik mijn klanten nog beter van dienst kan zijn als ik tegenover ze zit en in rust het gesprek voer. Als ik ze in de ogen kan kijken en niet tegelijkertijd de omgeving of andere wandelaars in de gaten hoef te houden. Dat ik een betere coach ben als ik mezelf de ruimte geef die ik nodig heb om te doen waar ik goed in ben.

Draai
Bam! Dat hakte erin, toen me dat duidelijk werd. Want dit is een 180 graden draai ten opzichte van wat ik al die jaren hiervoor heb gedaan en gepredikt. Loslaten waar ik al die tijd voor stond. Alsof dat alles niet meer klopt en niet meer waar is. En toch lijkt dat maar zo. Het enige dat verandert is dat ik mijn klanten niet meer – als het ware – aan de hand meeneem de natuur in. Wel zal ik ze altijd blijven motiveren en uitdagen om die natuur op te zoeken en in te gaan. Op hun eigen manier, in hun eigen tijd.

Buiten
En nu? Voor mij betekent dit dat ik op zoek ga naar een mooie, uitnodigende coachruimte waarin ik je kan ontvangen en spreken. Het liefst natuurlijk dicht bij de natuur. Want als het gesprek of het proces erom vraagt neem ik je graag even mee naar buiten.

 

Heeft dit artikel je geïnspireerd of geraakt en heb je behoefte erop te reageren? Mail me gerust op .