Over-leven

Fotolia_53173342_XS_huilend meisje.jpg‘Een nieuwe lente en een nieuw geluid’. Maar soms is dat geluid helemaal niet nieuw. Dan worden we juist overvallen door een oud liedje dat we liefst helemaal niet horen.

Fijn
De lente, dat vind ik zo’n fijn seizoen. Al het frisse groen aan bomen en struiken, bloesem en bloemen in allerlei kleuren en jong leven in sloten en weilanden. Want de lente staat toch vooral voor nieuw leven.

Natuurwetten
Maar sommige dingen houden zich niet aan die natuurwetten. Ziekte en dood gaan het hele jaar door. Het idee dat alles leeft en bloeit wordt dan genadeloos onderuit gehaald. De vrolijke luchtigheid die zo hoort bij de lente wordt hol vertier en gevoelens van radeloosheid en ontreddering nemen het over.

Onthecht
Ineens is niets meer zoals het was en zoals ik gewend was. Routines en patronen veranderen, ik voel me onthecht. De wereld om me heen lijkt onherkenbaar en alles waar ik altijd zeker van was is op losse schroeven komen te staan. Vragen als “Wie ben ik?” en “Hoe ziet de ander mij?” werpen zich op. Mijn kompasnaald is het noorden kwijt.

Veranderde wereld
Dat vraagt erom dat ik me op een andere manier ga verhouden tot mijn omgeving. Door eerst alles te laten vallen, pauze te nemen, de dingen te laten bezinken, het verdriet te verwerken en betekenis te geven aan de gebeurtenissen. Ervaren wat ervoor nodig is om die veranderde wereld in te stappen. Natuurlijk hoef ik dat niet alleen te doen. Juist in de interactie met anderen leer ik om te gaan met ingrijpende levensgebeurtenissen. Waardoor ik vervolgens weer verder kan en de draad kan oppakken.

Weerstand
Dat dat niet zonder slag of stoot gaat heb ik de afgelopen week wel weer ervaren. Ik werd verkouden (terwijl ik dat vrijwel nooit ben) en mijn darmen bleven maar onrustig (ben ik ook niet op die manier mee bekend). Mijn normaal gesproken ijzersterke weerstand liet me dus even in de steek. Ik had ’t maar te accepteren.

Stilstaan
Maar ook dit is leven. Stilstaan bij wat er is en daar bij blijven. Ook al is dat soms niet fijn of zelfs pijnlijk. Het leert wel om het leven ten volle te leven, met alles wat daarbij hoort.

 

Heeft dit artikel je geïnspireerd of geraakt en heb je behoefte erop te reageren? Mail me gerust op .