Coaching en mindfulness

Gelukkig maar

four-leaf-clover-711625_640.jpgGeen geluk zonder druk. Oftewel, je moet er wel wat voor doen. Dat geldt niet alleen voor het verkrijgen van geluk, maar ook voor het blijven ervaren ervan. Want men heeft het geluk zo vast als een handvol vliegen.

Succes
Afgelopen week was een goede week voor me. Meerdere succesmomenten kwamen voorbij. Zaken waaraan ik al langer hard heb gewerkt vallen op hun plaats en krijgen hun beslag. En dat voelt erg goed. Zo’n warm, tintelend gevoel dat me dan kan overspoelen. Alsof ik mezelf een beetje voel groeien en de hele wereld aankan.

Verdwenen
Maar niet zo heel lang daarna realiseerde ik me dat dat fijne gevoel alweer verdwenen was. Natuurlijk was ik nog wel blij, maar dat speciale gevoel was ik alweer kwijt. Over tot de orde van de dag, lijkt het wel. Te lang blijven dromen en genieten is blijkbaar niet goed voor een mens. Het zal de calvinistische aard wel zijn.

Vluchtig
Het zegt ook iets over hoe vluchtig geluk is. Soms jarenlang werken we aan het bereiken van een bepaald doel. En dan hebben we het bereikt … en kunnen we er maar heel kort van genieten. Want binnen de kortste keren voelt dat bereikte doel als heel normaal. En zijn we alweer vergeten hoeveel moeite we ervoor hebben moeten doen.

Bijzonder
Ik probeer daarom altijd voor ogen te houden hoe bijzonder de dingen zijn. Hoe klein ze ook zijn. Niets is vanzelfsprekend. En al helemaal niet als dat wat ik heb het resultaat is van een inspanning die ik me heb moeten getroosten. Zo af en toe mag ik weer even achterom kijken en zien waar ik bijvoorbeeld een jaar geleden stond. Dat zet alles weer in het juiste perspectief. En blijkt dat geluk toch niet helemaal vervlogen.

 

Heeft dit artikel je geïnspireerd of geraakt en heb je behoefte erop te reageren? Mail me gerust op .