Coaching en mindfulness

The classical dilemma?

brain-2146156_640.jpgMoet ik mijn hart volgen of doe ik er verstandig aan om goed de voors en tegens tegen elkaar weg te strepen en een weloverwogen keuze te maken? Het lijkt altijd zo’n tegenstelling tussen hoofd en hart. Maar volgens mij kunnen we niet zonder het één en niet zonder het ander.

Heen en weer
Ik word de laatste weken een beetje heen en weer geslingerd tussen euforie en vrees. Tussen de behoefte en ook positieve spanning om ergens bij te (willen) horen en het lekker zelfstandig mijn gangetje gaan zonder me te hoeven conformeren. Aan beide kanten zitten voor- en nadelen. Maar wat weegt nou het zwaarste?

Alleen
Op enig moment heb ik ervoor gekozen mijn baan in loondienst op te zeggen en als zelfstandig coach verder te gaan. Dat geeft enerzijds veel vrijheid en de mogelijkheid om alles wat ik doe naar eigen wens in te richten en uit te voeren. Maar aan de andere kant, alleen is ook maar alleen. Geen directe collega’s om je heen met wie je even kunt sparren of waar je gezamenlijk een project mee kunt aanpakken.

Samen
Dus ben ik me gaan oriënteren op een netwerk om me bij aan te sluiten. Dat biedt de mogelijkheid om samen te werken, om ook weer te leren en verder te professionaliseren. Om grotere klussen te doen, voor bedrijven waar ik in mijn eentje niet binnen kom. Daar word ik erg enthousiast van, want het voorziet in een behoefte waarin ik alleen niet kan voorzien.

Keerzijde
De keerzijde is alleen dat het ook wel wat vraagt om aan te sluiten bij een netwerk. Vaste procedures die worden gehanteerd, regels waaraan ik me heb te houden, normen die gelden voor het hele netwerk. Over het algemeen kan ik me prima voegen naar regels en afspraken. Maar het risico bestaat dat er ook iets tussen zit wat een beetje schuurt met de eigen waarden. Hoe ga ik daar dan mee om?

Hoofd en hart
Het lijkt dus een afweging tussen het hoofd en het hart. Tussen de zakelijke argumenten en de sociale benefits. Tussen wat van mij is en bij mij hoort en wat van de ander is. Maar mezelf wil ik uiteraard niet verloochenen. Het is voor mij dan ook van belang om te blijven handelen vanuit wie ik ben en waar ik voor sta. En daar heb ik zowel mijn hart als mijn hoofd bij nodig.

 

Heeft dit artikel je geïnspireerd of geraakt en heb je behoefte erop te reageren? Mail me gerust op .