Coaching en mindfulness

Binnen begint het

bandages-908873_640.jpgAls kind was ik maar wat blij met een mooie pleister als ik weer eens op mijn knie was gevallen. En hoewel ik nog steeds pleisters in mijn ehbo-kit heb, maak ik er nog maar zelden gebruik van. Want het ongemak van de wond maakt een behandeling mogelijk die ook op de lange termijn blijft plakken.

Soorten en maten
Zoveel coaches, zoveel methoden en richtingen. Vorige week werd me weer meer dan duidelijk wat mij als coach definieert. Wat voor soort coach ik ben en wat juist niet. Goed voor mezelf om dat weer bevestigd te zien, maar ook goed voor jou als (potentiële) klant zodat je weet wat je krijgt. Want de ene benadering is de andere niet. En het is maar net wat je zoekt.

Relevant
In een bijeenkomst met collega-coaches waarbij we elkaar in groepjes moesten coachen viel het me ineens op. Er werden vragen gesteld over aspecten die mij niet relevant leken, niet wezenlijk voor het probleem dat de collega aankaartte. De vragen richtten zich soms op bepaalde vaardigheden van de persoon of op een oplossing van het probleem.

Quick fix
“Maar daar moet het toch ook over gaan?”, denk je wellicht. Dat is voor mij nog maar de vraag. We zijn inderdaad altijd op zoek naar een oplossing voor de problemen die we ervaren. Maar in mijn ogen is een nieuwe tool of vaardigheid om anders om te gaan met de werkelijkheid een gemakkelijke pleister die al snel weer loslaat. Een quick fix van de buitenkant.

Duurzaam
Ik ben altijd nieuwsgierig naar wat een mens beweegt. Wat maakt dat ie doet wat ie doet? Pas als helder wordt wat iemand beweegt of juist belemmert, is de weg vrij gemaakt om te onderzoeken hoe het pad verder mag lopen. En wat er nodig is om ervoor te zorgen dat het huidige probleem niet meer als probleem wordt ervaren. Dat noem ik een duurzame ontwikkeling van de binnenkant. Iets waar je de rest van je leven profijt van zal hebben.

 

Heeft dit artikel je geïnspireerd of geraakt en heb je behoefte erop te reageren? Mail me gerust op .