Coaching en mindfulness

Wie is Betty?

 

Coaching Natuurlijk! is opgericht door Betty van Zoelen. Zij begeleidt mensen die, simpel gezegd, met lastige vragen zitten. Over hun leven of over het werk, over zingeving of een verlies dat ze hebben geleden, over de stress die hen in de greep houdt of het omgaan met moeilijke situaties. Op deze pagina vind je de antwoorden op vragen die regelmatig aan haar gesteld worden.

Waar kom je eigenlijk vandaan?

"Ik ben geboren op het platteland, in de polder. Zo groeide ik op tussen de boerderijen en de akkers, als dochter van een vader die lange tijd als landarbeider zijn geld verdiende. Van hem kreeg ik het buitenleven mee. Mijn moeder werkte vanuit huis als coupeuse. Ambachtswerk dat veel geduld vereist. Van haar leerde ik de rust te bewaren en stil te zitten om bijvoorbeeld een boek te lezen. Zo was er al vroeg sprake van een mooie balans.

Tijdens mijn studie en de eerste jaren dat ik werkte ben ik wat losgeraakt van dat buitenleven, maar toen ik eenmaal de smaak van wandel- en fietsvakanties te pakken kreeg wist ik precies wat ik had gemist en waarom het toch zo fijn is om buiten te zijn."  
 
Wat is de reden dat je met Coaching Natuurlijk! bent gestart?

201406 Betty web-17_800.jpg“Eind 2006 had ik als organisatieadviseur bij een gemeente net een veelomvattende organisatieverandering begeleid. Een geweldige klus, uitdagende taken en we waren trots op het uiteindelijke resultaat. Maar toch knaagde er iets. Want wat ik ook wel gemerkt had was dat niet alle mensen in de organisatie zo blij waren met de veranderingen. Ze hadden het idee dat ze iets waren verloren. Dat bracht zoveel stress met zich mee dat sommige mensen ziek en zelfs arbeidsongeschikt werden.

In diezelfde periode, ik was rond de 40, maakte ik een aantal mooie fietsreizen in Oost-Azië. Wat een indrukken, wat een totaal andere wereld. Het zorgde ervoor dat mijn interesse en gerichtheid veranderde. Want juist door wat ik had ervaren in mijn werk realiseerde ik me dat het vooral draait om aandacht en verbinding en niet om plannen en resultaten. Door dat zelf zo intens te ervaren ontstond de behoefte om ook anderen daar deelgenoot van te maken. Dus schoolde ik me tot wandelend coach via de opleiding tot Personal Health Coach bij IVS Opleidingen en de Leergang Professioneel en Persoonlijk Vakmanschap in Coachen aan de Coaching Academy International. En vervolgens tot mindfulnesstrainer aan het Centrum voor Mindfulness.

In 2010 ben ik gestart met Coaching Natuurlijk!, aanvankelijk nog in deeltijd. Maar na enkele jaren bleek al dat mijn werkelijke passie ligt bij de begeleiding van mensen in het hervinden van de rust en nieuwe wegen om met alle veranderingen in het leven om te gaan.” 

In de laatste sessie heb ik je verteld dat ik je een zeer prettig persoon vind bij wie ik mij zeer op mijn gemak heb gevoeld. Jouw sterke punt is absoluut dat je luisterde en op geen enkele wijze een oordeel klaar had. De oplossing liet je meer vanuit mezelf komen en je gaf daar ook alle ruimte voor.
Daniël


Wat onderscheidt jou van andere coaches?

“In de eerste plaats ben ik ervan overtuigd dat voor het maken van nieuwe keuzes en inslaan van nieuwe wegen praten alleen niet voldoende is. Bewegen, dus letterlijk in beweging komen als je vast bent komen te zitten, is van essentieel belang. Daarom wandel ik met mijn klanten terwijl we praten over wat hen bezig houdt. Nu kun je overal wel wandelen, maar als je dat ook nog eens in een prachtige omgeving zoals de Kennemerduinen in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland kunt doen, heeft dat bewezen effect op de manier waarop je je voelt.

Daarbij heb ik niet alleen kennis en ervaring opgedaan op het gebied van coaching en mindfulness, maar ben ik ook geschoold in hoe het menselijk lichaam werkt, wat beweging en voeding met je doen en hoe dat alles bij elkaar bijdraagt aan het je goed voelen. Je bent namelijk meer dan alleen je hoofd. Lichaam en geest zijn een perfect samenwerkend geheel dat in zijn totaliteit aandacht behoeft.

En als erkend mindfulnesstrainer weet ik wat ervoor nodig is om je rust en ruimte te laten ervaren. En hoe je met een bewuste, open en vriendelijke aandacht voor jezelf en je omgeving de werkelijkheid kunt leren aanvaarden. Dan merk je dat problemen je leven niet langer hoeven te beheersen.

Tegelijkertijd heb ik als coach en mindfulnesstrainer natuurlijk niet alle wijsheid in pacht. Ik ben ervan overtuigd dat ieder mens uniek is en alle mogelijkheden in zich heeft en dus zelf het beste weet wat goed voor hem is. Daarbij is de relatie tussen klant en coach een gelijkwaardige. Ik heb dan ook geen verwachtingen van een coachgesprek en stuur niet vanuit mijn eigen ervaringen, maar sluit aan bij het leerproces van de klant.”

Wat drijft jou als coach en als mens?

“Er zijn een paar kernwaarden die voor mij essentieel zijn en die mijn denken en handelen voortdurend sturen. Ik ben me steeds scherper gaan realiseren hoe belangrijk het is dat je je bewust bent van hoe je geworteld bent en waar je het allemaal voor doet. Door de jaren heen is voor mij steeds duidelijker geworden wat mij drijft en waar ik naartoe beweeg. Dat geeft mij veel rust en zelfbewustzijn. En dat is fijn. Voor mij zijn de kernwaarden oprechtheid, openheid, vrijheid en gezond leven leidend. Wat ik daaronder versta?

Oprechtheid
‘Eerlijk duurt het langst’, kreeg ik vroeger altijd te horen. Voor mij nog steeds een waarheid als een koe. Oprechtheid betekent voor mij ook authentiek, dicht bij mezelf staan. En betrouwbaar zijn.

Openheid
Openheid werkt voor mij twee kanten op. Enerzijds gaat het om openstaan voor anderen, voor nieuwe indrukken, ervaringen en opvattingen. Aan de andere kant is het ook openhartig zijn en mezelf openstellen naar anderen toe.

Fietsen in Vietnam_800.jpgVrijheid
Leven in vrijheid is misschien wel het grootste goed dat we kennen. Maar je daadwerkelijk vrij voelen in dat wat je doet is toch lang niet iedereen gegeven. Ik ben ervan overtuigd dat ieder mens die vrijheid in zich heeft. Hoe dichter je bij jezelf komt, hoe meer je die vrijheid gaat ervaren.

Gezond leven
Gezond leven is goed voor jezelf zorgen. Op fysiek, mentaal en emotioneel vlak. En natuurlijk ook wat voeding betreft. Gezond leven is voor mij de basis van alles wat ik doe.

Deze kernwaarden komen voor mij allemaal samen in dat wat ik doe. Ik zie mezelf als een echt buitenmens. Ik hou van fietsen, skaten, hardlopen en wandelen. En op reis, op mijn fiets onderweg naar nieuwe uitzichten, met de tent achterop, ben ik helemaal in mijn element.”

Wat is je achtergrond op het gebied van opleiding en werkervaring?

“Voor mijn baan als HR- en organisatieadviseur, wat ik 17 jaar heb gedaan bij verschillende gemeenten, ben ik geschoold op het gebied van organisatiekunde, gemeentekunde en politicologie. Ook voltooide ik de opleiding voor organisatieadviseurs bij SIOO. Deze opleidingen en ervaring zorgen ervoor dat ik een snel inzicht heb in de werking van organisaties en het effect daarvan op mensen. Iets wat mij dagelijks van pas komt in het coachen.

Toen ik eenmaal het besluit had genomen om mij op het coachen en mindfulness te gaan richten volgde een reeks aan opleidingen die mij allemaal een stukje dichter bij mijn huidige staat van kennis en vaardigheden brachten.

Op het gebied van coaching volbracht ik de leergang Professioneel en Persoonlijk Vakmanschap, met een specialisatie in het begeleiden van loopbaan- en levensvragen en rouw- en verliesbegeleiding. Daarnaast ben ik in het bezit van het diploma tot mindfulnesstrainer MBSR en voltooide ik de specialisatie Mindfulness Based Cognitive Therapy.”
 

De toegepaste methodiek werkte goed voor mij. Niet ‘geduwd’ worden naar een bepaald pad, maar de hulpmiddelen krijgen om tot zelfrealisatie te komen.
Natascha


Wat doe je om kwaliteit te kunnen leveren?

“Ik vind het erg belangrijk dat ik mijn kennis en vaardigheid goed op peil houd. Dat betekent dat ik regelmatig workshops, cursussen of opleidingen volg om bij te blijven en mezelf te blijven ontwikkelen. Want ik ben nog lang niet uitgeleerd.

nobco-logo2016-178x150.pngDaarnaast heb ik mezelf langs de meetlat gelegd van de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO), de beroepsvereniging waar ik lid van ben, waardoor ik nu een geregistreerd NOBCO/EMCC Senior-Practitioner Coach ben. Dat eia-senior-practitioner-logo.jpghoudt in dat mijn praktijk, mijn werkwijze en procedures nauwkeurig onder de loep zijn genomen en door een commissie goed zijn beoordeeld. Ook werk ik volgens de Ethische Gedragscode van de NOBCO.

VMBN_logo_categorie_1.pngMaar ook als mindfulnesstrainer ben ik lid van een beroepsvereniging, de Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland en Vlaanderen (VMBN), categorie 1."

Wat doe je nog meer naast je eigen activiteiten?

GORTlogo nieuw-250.jpg"Ik ben senior coach voor GORTcoaching. GORTcoaching is specialist in individuele coaching en teamcoaching met locaties in heel Nederland. GORTcoaching bedient de grootzakelijke markt, het MKB én particulieren. Kijk voor meer informatie of een gratis oriëntatiegesprek op www.gortcoaching.nl.

LogoCoachingNL.pngAls coach ben ik ook actief voor Coaching Nederland. Coaching Nederland gaat duurzame en waardevolle samenwerkingsrelaties met organisaties en hun medewerkers aan en biedt een landelijk netwerk van topcoaches en andere experts voor het faciliteren van blended learning en coaching voor medewerkers, managers, teams en directies. Kijk voor meer informatie of een vrijblijvend intakegesprek op www.coaching.nl.

En ik ben ChiRunning-instructeur en runningtherapeut, waarin het hardlopen samenkomt met mindfulness en mensen weer plezier gaan beleven aan het hardlopen. Die activiteiten heb ik ondergebracht in Running Natuurlijk! Kijk maar op www.runningnatuurlijk.nl.

BUUV met vraag_165.jpgDaarnaast ben ik actief als vrijwilliger voor BUUV Haarlem, de (digitale) buurtmarktplaats voor en door inwoners van Haarlem, waar men met gesloten beurs burendiensten voor elkaar verricht.”

Nu je wat meer over mij te weten bent gekomen voelt het misschien al wat vertrouwder om contact met me op te nemen. Bel of mail gerust als je nog vragen hebt of bekijk mijn aanbod.

 

Neem contact met mij op